9600 tranor vid Hornborgasjön

Den 3 april var det 9.600 tranor vid sjön

Tisdagen den 3 april besökte vi Hornborgasjön för att se på tranorna, dels för att det var många år sedan vi var där och för att sysselsätta två barnbarn som vi passade då dom har höstlov från skolan. På en skylt stod det att dom räknat in 9.600 st denna dag, men jag kan försäkra att det lät som många fler. Men tranorna var inte ensamma – ett mycket stort antal sångsvanar gjorde dom sällskap. Detta berättade en av fågelvärdarna på plats – en boulekompis tidigare i Hökerums Boule – Kerstin Lemke. Hon jobbar som volontär och informerade nyfikna besökare hela dan. Vi fick låna hennes kikare och kunde då se tranorna på nära håll.

Lisbeth visar lite fakta för Felicia och Victor.

Det var kallt och med lite snålblåst kändes det ruggigt efter en halvtimma. Man beundrade de intresserade fågelskådarna som med enorma kikare och kameror noga registrerade vad dom såg. Dom kunde genom en bra kikare bedöma varifrån tranorna kommit genom att kolla de ringar som dom var märkta med. Dom allra flesta kom från Spanien för att nu nå sitt slutmål i Norge.

Där häckade dom och efter 3-4 månader var det dags för hela ”familjerna” att ta sig tillbaka till sydeuropa. ”Småttingarna” som nu var ungdomar hänger med men på resan söderut brukar dessa träffa på andra samlingar av andra tranor som är lika unga, och bildar då nya grupper som sedan bildar par för resten av livet.

Nöjda men kalla av besöket hos tranorna tog vi en sväng till andra sidan sjön där det fanns ett fik och en fågelskådningsplats med namnet ”Doppingen”.  Kaffe med wienerbröd och Festis med smarrig kaka satt fint som avslutning på utflykten.

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.