Rent mjöl i påsen?

Jag har fler intressen än boule och annat trivsamt. Jag gillar att skapa – därav mitt yrke som typograf, där jag fick skapa, formge och konstruera trycksaker – mestadels blanketter och annat affärstryck. Och hemma i ”hushållet” är bakning och matlagning liknande stunder då jag får utlopp för min skaparlust.

Använt vetemjöl

När det gäller bakning har jag framgångsrikt bakat bl.a kanelbullar med kanonbra resultat. Så helt plösligt (för ca 6 mån sedan) blev resultatet inte vad jag förväntat mig. Mer mjöl fordrades utöver angett recept. Jag tog för givet att jag gjort något fel – alternativt att jäsningen blivit störd av ex.vis drag. Även nästa bull-bak gick lika dåligt och då hade jag koll på jäsningen.

Dec 2010: ca 450 kakor

Så när det var dags för årets bak av pepparkakorna tänkte jag att detta borde gå bra –  dessa innehöll ju inte jäst. Men icke sa Nicke – dom fordrade också mera mjöl och dom jäste nästan och blev höga och spröda. När sedan Lisbeth (frugan) bakade lussekatter klagade även hon på ökat mjölbehov för att degen skulle bli bearbetbar. Då skickade jag ett mail till Kungsörnen (Lantmännen) och beskrev vårt problem.

Struv-premiär

När det var dags att för första gången i mitt liv att baka struvor hade vi ännu inte fått svar på vetemjölsprovet varför jag valde en annan tillverkare. Tror inte det berodde på detta, men struvorna blev faktiskt kanonbra. Och smakade bra desutom.

Nu undrar jag om det finns andra ”bagare” som upplevt samma problem? Hör gärna av er så kanske vi tillsammans löser Kungsörnens problem med sitt vetemjöl. Och jag bifogar här mina recept på pepparkakorna och struvorna.

Lite sent men kanske till nästa år?

GOD JUL!

Klicka här för recept på pepparkakor!

Klicka här för recept på struvor!

Jag återkommer på denna sida när jag fått svar från Kungsörnen på mitt inskickade mjölprov!

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.