SPF-are på resa till Sundets Pärla – Ven

SPF Hökerum har under veckan besökt Ven – Sundets Pärla – tillsammans med några deltagare från grannföreningarna Rångedala och Bogesund. Man startade tidigt i ottan från Hökerum och gjorde ett kort frukostuppehåll på Hallandsåsen. Från Landskorna tog man båten över till Ven där Berne Ljungqvist tog emot. Han tog oss sedan runt på ön med traktor och vagn och vi besökte Tycho Brahes Uraniborg, den första vetenskapsinstitutionen i Europa. På plats fanns konstnären Rune Wenliden som berättade intressant och med humor om Tycho Brahe, platsen efter slottet och dennes renässansträdgård. Därefter tog traktorekipaget sällskapet vidare till S:t Ibbs gamla kyrka vars äldsta del är uppförd i början av 1100-talet. Även här fick vi en ingående berättelse om kyrkans historia av Rune Wenliden. Från kyrkbacken hade man en fin utsikt över Backafallen vars gräsbevuxna branter ger ön den säregna formen av en platå.

Konstnären Rune Wenliden (t.v.) och Berne Ljungqvist gav oss massor med uppgifter och information och såg till att vi trivdes.

Nu var det dags att få lunch och man tog traktorvagnen till Restaurang Tegelbruket där Berne Ljungqvist och hans familj dukade fram sin berömda buffé med helstekta revbenspjäll, smörstekt potatis, gräddsås och klassiska tillbehör. På återvägen mot färjeläget besöktes Hvens Getost där man i gårdsbutiken kunde göra inköp. I väntan på färjan hann man även prova ännu en produkt från Ven, nämligen glass från Hvens Glassfabrik. Mycket svalkande eftersom termometern visade mycket nära 30 plus. På hemresan tog man en fika i Björkäng och innan deltagarna började stiga av bussen tackade de inbjudna grannföreningarna för en trevlig resa och reseledaren Bengt Asp tackade alla för att de bidragit till att resan blev så lyckad.

Lite paus i skuggan när vi besökte gårdsbutiken hos Hvens Getost.

 
Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.