Brons i tveksamt LagDM-upplägg

Lördagen den 30 november arrangerade Sansjö Boule Lag-DM på uppdrag av Wästgöta/Dahls Bouleförbund. Klasserna var Öppen och V65 och det var mixade 5-mannalag med avbytare. Öppna klassen spelade gruppspel och veteranerna monrad som grundspel.

Bronsmedaljen

Bronsmedaljen

Jag önskade få spela Lag-DM som en sista tävling med mina SSÖ-kamrater innan jag flyttar min licens till Hökerum vid årsskiftet. De spelare jag haft mest samarbete med i olika tävlingar har varit Gunhild och Göran Carlén, Hans Johansson och Lars-Åke Nilsson. Till en början var det 4-mannalag enligt tävlingskalendern, så när inbjudan senare utsändes var det ändrat till 5-mannalag. Då önskade jag att få med Lasse Ahlberg i laget, som varit en trogen vän i SSÖ även om vi inte spelat ihop så mycket.

Med 16 lag i V65-klassen slutade vi på bronsplats vilket vi naturligtvis tyckte var bra. I rubriken ovan skriver jag tveksamt LagDM-upplägg och tycker att WDBFs TK borde tänkt efter noggrant när man bestämmer spelupplägget. Om man ”testar” ett nytt upplägg så måste det vara noga genomtänkt, och som schackspelare gör, se vad som kan hända om man gör på ett visst sätt. Att ändra upplägget så nära speldatum att det fanns lag som anmält sina lag med 4 spelare, som sedan fick tänka om och fixa ytterligare en spelare, är inte bra. När man sedan på tävlingsdagens samling får presenterat slutspelsupplägg som ingen tidigare varit med om, och som visade sig innebära tveksam rättvisa. Att ha det så i ett av distriktets mästerskap gynnar inte kommande DM. Slutspelet tillgick så att man spelade en dubbel och en trippel i varje klubbmatch. Skulle det sluta med att klubbarna vann var sin match så var inte klotdiffen avgörande. Då skulle man spela en enda skiljeomgång där samtliga 5 spelarna hade ett klot var! Så efter en timmas spel så avgörs hela matchen på några minuters skiljeomgång! Inte bra!

Låt mig referera till ”mitt” lags slutspel: Jag tror vi kom till kvartsfinal som ett av de sista lagen och fick möta ett duktigt lag från Tibro. Jätteduktiga måste jag väl säga när jag tillsammans med min SSÖ-kamrat snabbt förlorade med 0-13. Vårt trippellag låg då under med 0-10 och matchen skulle naturligtvis vara slut. Fråga mig inte hur, men våra kompisar i trippeln började plötsligt ta poäng, flera stycken till och med, och kunde till slut vinna med 13-10. Detta innebar att matchen slutade 1-1 med +10 i kvot till Tibro. Men så var det ju en skiljeomgång med ett klot var alla 5 och vi lyckades få en poäng i detta skilje. Rättvist? För Tibro var det naturligtvis en katastrof och om saker och ting  jämnar ut sig i långa loppet, så gjorde det nu när vi spelade semi mot Kronäng. Samma visa igen – matchen slutade 1-1 och nu var det Kronäng som fick poängen i skiljeomgången.

Jag tror inte WDBF och dess TK var så nöjda med detta upplägg och tydligen inte förutsett hur orättvist det kunde bli, för man har inte kunnat läsa en enda rad om detta Lag-DM på hemsidan. Mitt råd är att man lång tid – mycket lång tid – före ett DM bestämmer om man ska genomföra förändringar, och sedan låta ett nya upplägg mogna hos berörda ansvariga. Älta det fram och tillbaka och försöka se tänkta problem som kan dyka upp. Då kan det framkomma eventuella tveksamheter som man kan rätta till innan det är speldags.

 Se resultatlistorna här!

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.